pondělí 3. dubna 2017

SGG - 7. týden

V tomto příštím týdnu se budeme věnovat politické geografie a některým jejím vybraným dílčím disciplínám. Začneme tedy stručným přehledem politické geografie (stejnojmenná prezentace na blogu) a pokračovat budeme velice zajímavou geografii voleb, která je aktuální i proto, že po předloňské přestávce máme v Česku opět volební rok (další rok bez voleb a souvisejících kampaní nás čeká až v roce 2027) a bylo by dobré si připomenout volební mechanismy i prostorové dopady volebních výsledků.

Kromě výukových materiálů na blogu bych vás ještě chtěl upozornit na rozhlasový pořad Dvacet minut Radiožurnálu, konkrétně na díl, ve kterém Jana Matesová hovoří pronikání čínské ekonomiky do českého prostředí. Jedná se o skvělou ukázku kombinace globalizace, politické a ekonomické geografie (připojuji odkaz na ještě jeden rozhovor o Číně s Janou Matesovou).

2 komentáře:

  1. Dobrý den, ohledně semestrální práce:

    Ad 1) Soubor .rdf jsem doplnil o kontaktní informace (mail, telefon, webová stránka) a otevírací dobu. Je potřeba doplnit ještě nějaké atributy? Nejsem si jistý a nevím, jaké jsou vhodné, resp. podle jakého klíče je mám vybírat - nevím, k čemu a komu bude databáze sloužit.

    Ad 2) K tvorbě jsem použil jednoduchý skript. Kolegové si jistě poradí i beze mne, ale pokud by měli zájem, současná (určitě ne poslední) verze je zde: https://drive.google.com/drive/folders/0B2i8f8cS0hn5Q1JuR3F1TEVqbmM?usp=sharing
    Tamtéž je možno nalézt můj aktuální výstup.

    Ad 3) Vzhledem k tomu, že mezi mými body je nemalé množství zastávek hromadné autobusové dopravy (přesně 18 bodů), navrhuji jako přidaný nový atribut seznam autobusových linek obsluhujících danou zastávku. Je to vhodný atribut?

    Předem děkuji za odpovědi.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. 1) Databáze je primárně zaměřená na cestovní ruch a turistiku. Proto si myslím, že popisné atributy, které uvádíte jsou zatím dostačující.
      2) Data vypadají dobře.
      3) Je to vhodný atribut, ale mnohem zajímavější by byly odkazy na jízdní řády pomocí rdfs:seeAlso (formou komentáře k takovému atributu uveďte, že se jedná o jízdní řád).

      Pokud chcete vycházet z CSV tabulky, tak se podívejte na https://docs.google.com/spreadsheets/d/1kOeDy5lKfpDMBKn617v9wTieeEpAoeq6ORDTrdob26w/edit?usp=sharing - jako referenční služí list Týnec (měla by to být šablona pro tvorbu a editaci SPOI pro uživatele bez znalostí GISů a databází).
      Externí dokumenty jsou odkazovány do další tabulky https://docs.google.com/spreadsheets/d/1VjDhRzi6O51i8_zrtXbtBZ5Rd5K7qTEucVwH42fH_A0/edit?usp=sharing - tam jsou i ty jízdní řády.

      Vymazat