úterý 14. června 2016

Budoucnost předmětu SGG

Už to skoro vypadalo, že předmět SGG bude v letošním roce vyučován naposledy. Důvodem mělo být zvyšování efektivity výuky, spojené s tím, že by se jednotlivé předměty učily na těch pracovištích, kde se na dané obory specializují. To znamená GISovské nebo kartografické předměty na KGM, zatímco na geografické předměty na některé z geografických kateder. Bohužel i dobré záměry mohou ztroskotat (raději nebudu psát na kom a na čem), takže současnost je taková, že v budoucnosti (tedy minimálně v příštím akademickém roce) zůstane předmět SGG v našich studijních programech a bude dále vyučován na KGM. To je dobrá zpráva především pro ty, kteří v letošním roce nenašli čas na splnění zápočtu. Ale pozor, kdykoli může dojít ke změně, protože zvlášť na univerzitě nevíte dne ani hodiny...

3 komentáře:

  1. S tím, jak se postupně mění obsah předmětu SGG, by možná bylo na zvážení jeho přejmenování, aby k podobným snahám příště nedocházelo. Pokud by v SGG totiž skutečně šlo jen a pouze o geografii, pak by to přesunutí výuky pod KGE nebo CBG smysl dávalo (stejně jako dává smysl, že Matematika pro ekonomy je vyučována na KMA a Angličtina pro umělce na UJP).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ono by bylo nejlepší předmět rozdělit na čistokrevnou geografii, která by se učila na CBG nebo KGE, a na něco jako "no-flat spatial data", která by zůstala na geomatice.

      Vymazat
    2. ...a ten druhý by se mohl dostat i do studijního plánu některých navazujících oborů programu inženýrská informatika, kde podle mých zkušeností na linked data často narážejí. Konkrétně na KIV beží několik projektů, zaměřených na RDF data a přitom nevím o žádném předmětu, který by se tímto tématem zabýval.

      Vymazat