pondělí 21. března 2016

SGG - zápočet (5)

Několik poznámek k zápočtovým úkolům:

  1. Nový atribut se snažte najít tak, aby byl v maximální možné míře využitelný i u vašich bodů. Není samozřejmě nutné stoprocentní pokrytí, ale jeho zavedení by mělo dávat smysl v kontextu vašich dat. Samozřejmě v případě potřeby můžete zkusit navrhnout více atributů.
  2. Došlo ke změně datového modelu pro účely předmětu SGG (jedná o experimentální verzi, která zatím nebude uveřejňována na stránkách projektu SPOI). Konkrétně se jedná o změnu počtu výskytů všech vlastností souvisejících s klasifikací z 1 na nekonečno (*). Jde hlavně o to, že jeden objekt může být například zároveň restaurace i hotel. Dále byly doplněny dvě nově navržené vlastnosti - nadmořská výška a nejbližší geocache.


8 komentářů:

  1. Snažím se vymyslet nový atribut, ale moc si s tím nevím rady.. Napadlo mě vytvořit novou třídu pro památky (SPOI:Monument), která by měla vlastnost poi:protectionLevel, ale nevím
    a) jestli je to vhodné pro databázi zaměřenou na turismus
    b) jak třídu definovat, resp. zda jí dále dělit na kulturní a přírodní památky.
    Budu rád za radu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Třída by smysl určitě měla. Jen si nejsem jistý oborem hodnot, tedy tou vlastností poi:protectionLevel. Předpokládám, že to bude číselník. Budete ho vytvářet sám nebo převezmete nějaký (zatím nedokážu poradit jaký) standard. Od toho se odvíjí i odpověď na druhou otázku.

      Vymazat
    2. Pro jednoduchost jsem uvažoval nad rozsahem xsd:string ("Kulturní památka", "Národní park", ...). Pokud by bylo možné převzít nějaký standard, tak jsem také pro číselník, ale pochybuji, že existuje nějaký univerzální mezinárodně použitelný slovník. Vytvářet jej podle sebe mi nepřijde vhodné.

      Vymazat
    3. Napadlo mě, že by bylo možné zkusit propojit typy památek (nebo způsob ochrany) na nějaký existující slovník. Například GEMET nebo EuroVoc obsahují výraz "national park" a některé další. To by byla zajímavá nová vlastnost. Možná by to spíš mělo charakter klíčových slov.

      Vymazat
    4. Prošel jsem GEMET i EuroVoc a nenašel jsem strukturu která by byla univerzální pro kulturní památky. Ona totiž podle provedené rešerše ani neexistuje. Každý stát si úroveň ochrany určuje sám.
      Pro přírodní památky by se nechal krásně použít slovník IUCN: http://dd.eionet.europa.eu/vocabulary/cdda/iucncat/view, ale v mých datech žádné přírodní památky nejsou.
      Proto jsem vybral jen obecnou definici obou pojmů poskytovanou UNESCO ve slovníku http://skos.um.es/unescothes/unescothes.ttl a definoval novou vlastnost poi:protection která má právě tyto dva pojmy jako svůj rozsah.

      Vymazat
  2. Doplnil jsem k prvkům dostupné nepovinné informace. To zabralo dost času, protože hodnoty atributů se u jednotlivých prvků značně liší. Automatizace procesu by byla významně nad rámec tohoto předmětu.
    Zde nabízím odkaz na data jak v Turtle notaci, tak v RDF/XML:
    https://drive.google.com/file/d/0BzPnfI3jo4ITQWVjWDB3Uld4ZGs/view?usp=sharing
    https://drive.google.com/file/d/0BzPnfI3jo4ITNG0yVjYxa3M2Q3M/view?usp=sharing

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Několik poznámek:
      - atribut categoryWAZE by měl býtb správně označený jako categoryWaze
      - pro URI každého POI se používá tvar http://www.sdi4apps.eu/poi/Sic_1 - nepoužíváme vazbu http://www.openvoc.eu/poi, ta je určená jen pro slovníky

      Vymazat
    2. Děkuji za připomínky. Opravím.

      Vymazat