středa 7. října 2015

KMA/TKA - 3. týden

Tento týden je barevný. Naše setkání se týkalo především používání barev v kartografii. Z minulého týdne jsme znali, že barva (resp. dva základní parametry tón a kombinace jasu a sytosti) je důležitou grafickou proměnnou. A v tomto týdnu jsme se do problematiky barev ponořili hlouběji a podívali se na barevné stupnice, vnímání barev nebo různých rizik spojených s používáním barev.
Druhá (kratší) číst se věnovala klasifikaci kartografických interpretačních metod, abychom příští týden mohli začít probírat jednotlivé techniky.
Nezapomeňte, že příští týden přednáška ani cvičení nebudou probíhat v prezenční podobě, ale formou samostudia a samostatné tvorby seminární práce (v říjnu se mají odevzdat dva úkoly). Bohužel původně avizované konzultace s Mgr. Musilovou musíme z důvodů její nepřítomnosti zrušit. Pokud budete potřebovat jakoukoli konzultaci, budu k dispozici na blogu, případně na emailu. 

4 komentáře:

  1. Dobrý den,
    chtěla bych se zeptat zda je možné využívat pseudokartogram. Po prozkoumání literatury ani Vaší prezentace si nejsem úplně jistá - mohu tuto metodu použít pro svůj úkol na TKA?
    Děkuji. Pěkný den! Lucka Šilhavá

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Napište o jaký úkol se konkrétně jedná.
      Máte na mysli pseudokartogram (to je obecně novotvar, který se příliš neužívá) nebo nepravý kartogram (bez přepočtu na plochu areálu)?

      Vymazat
  2. Jedná se o úkol C2 - počty živě narozených dětí za rok 2013. Čísla jsou přepočtena na 1000 obyvatel.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V úkolu C2 je možné vytvořit nepravý kartogram. Ale zvažte možnost, jestli by data nešla vizualizovat jiným způsobem (v tomto konkrétním případě bych zvolil anamorfózu nebo diagram / proporční symbol).

      Vymazat