pátek 24. července 2015

Třída jako základní prvek ontologií

Hlavní složkou ontologií jsou třídy1 (koncepty, kategorie, typy, rámce, kolekce). Podle (Lutz, 2006) je termín „kategorie“ používaný pro objekty nebo jevy vyskytující se v reálném světě. Koncepty (viz kapitola Koncept) pak označují stejné prvky, ale aplikují se většinou v procesu myšlení.
Třídy (koncepty, kategorie, typy, rámce) představují množiny individuálů (instancí) a jiných tříd se společnými vlastnostmi. Třídy popisují jednotlivé položky2 ontologie propojené mezi sebou navzájem (tvořící hierarchii3) a také s dalšími prvky ontologie, především s individuály. Třídy mohou mít společné prvky (další třídy nebo individuály). Tuto vlastnost je možné omezit například nastavením tříd jako „disjoint“ (s nulovým průnikem). Mezi třídy ontologie na geografické doméně mohou patřit například prvky Country, Municipality nebo Region.
Publikace (Rector et al., 2007) rozděluje třídy na komponenty (components) a dělení (subdivision; podělení, členění). Komponenty jsou diskrétní, jasně vymezené (ohraničené) a často pojmenované. Jedná se například o prvky jako je město nebo krajský úřad. Do jisté míry opak komponent představuje prvek označený jako dělení, například střed města. Při práci s těmito prvky je nutné uvědomit si dvě pravidla:
  1. Komponenty dělení jsou komponentami celku – národní park ve středu regionu je národním parkem celého regionu.
  2. Dělení komponent není dělením celku – střed národního parku nemusí být nutně centrem regionu.
V ontologií je možné třídy (i jiné prvky) definovat explicitně – pomocí zápisu typu „toto je třída“ (příklad viz níže). Ve skutečnosti k tomu dochází velmi zřídka protože prvotní definice tříd (i jiných prvků) jsou zpravidla přebírány z nějakých složitějších konstrukcí.
<owl:Class rdf:about="Region"/>

Zdroje:
Lutz, M. (2006). Ontologies for the Semantic Web. In Seminar on Semantics and Ontologies in Geographic Information Services Theory and Applications. Vienna.
Poli, R. (2002). Ontological methodology. International Journal of Human-Computer Studies, 56(6), 639-664.
Rector, A. et al. (2005). Foundations of the Semantic Web: Ontology Engineering, Lecture 3 Common Problems, Ontology Patterns, Re-representing properties and classes, Parts and Wholes.
Svátek, V. (2002). Ontologie a WWW. In DATAKON 2002, Brno.

1Termín třída používaný v ontologiích nemůže být zaměňován se stejným pojmem z oblasti objektového (objektově-orientovaného) programování. Třídy v ontologiích neobsahují procedurální metody. (Svátek, 2002)
2R. Poli (Poli, 2002) upřednostňuje při popisu ontologií neutrální výraz „položka“ („item“).

3Jazyk OWL dovoluje i tzv. polyhierarchii, tzn. jeden prvek může mít více nadřazených (rodičovských) prvků.

Žádné komentáře:

Okomentovat