středa 15. dubna 2015

SGG - úkol 11

Tak už do konce semestru chybí jen dva úkoly. Poslední úkol (číslo 13) jsem nakonec zrušil, protože by nám na něj nezbýval dostatek času.
Jedenáctka je velice jednoduchá. V současné době máme tři ontologie, přičemž každá skupina definovala dvě nové třídy. V jedenáctém kroku tedy doplníme všechny individuály pro nové třídy ve všech skupinách. Jako zdroj použijte ontologii Klatov z minulého úkolu a stáhněte si bezchybné verze ontologií z úkolu 10 (Sušice je v pořádku, Strakonice budou v nejbližší době).
Termín odevzdání je 1. 5. 2015 (vlastně bude stačit, když správné ontologie pošlete do nedělního večera, protože se k nim stejně během víkendu nedostanu). Práce plánovaná celkem na 5 hodin cvičení, ale myslím, že díky volbě tříd, vám tolik času nezabere.

10 komentářů:

  1. Dobrý podvečer,

    zde je odkaz na úkol 11: http://ulozto.cz/xXjLNTDi/karasova-kiral-11-owl
    Pokusili jsme se začít s úkolem 12, ale nevíme, zda jej děláme správně - udělali jsme jako ukázku obec Bavorov. Mohl byste nám napsat, jestli můžeme takto dále pokračovat?


    Děkujeme za odpověď a s pozdravem
    Karasová, Kiráľ

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vidím tři chyby:
      1. Vlastnost sameAs musí být ze standardu OWL. To znamená, že musíte dát jmenný prostor owl a samozřejmě musíte jmennému prostoru přidat příslušné URI (i když mám pocit, že v Protégé už je to nastavené, ale raději to zkontrolujte).
      2. Odkaz na DBpedii je na webovou stránku (page), nikoli na zdroj (resource). Když se podíváte na úplný konec stránky na DBpedii, najdete tam odkaz na data (použijte RDF s XML syntaxí).
      3. Podobně vyřešte GeoNames.org. Tam je v "bublině" přímo odkaz na RDF.

      Vymazat
  2. Dobrý den,
    zde je úkol 11 http://ulozto.cz/xLmCksXT/strakonice-11-owl
    Díky,
    Rucký, Češková, Grygar

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ontologie hlásí chyby po reasoningu (to jste přece museli také vidět!). Konkrétně se jedná o kardinalitu týkající se se vlastnosti resides_in.

      Větším problémem jsou právě vlastnosti s názvy reside_in a resides_in. Ty se v ontologii vyskytují celkem tři (dvě objektové a jedna anotační). Předpokládám, že se jedná sémanticky o vlastnosti se stejným významem. Na základě toho je nutné celou ontologii předělat. Pokud by se jednalo o různé vlastnosti s podobným názvem, uveďte v předdefinované anotační vlastnosti rdfs:comment detailní vysvětlení významu vlastnosti.

      Vymazat
  3. Dobrý den,
    zasíláme opravenou verzi, která nám prošla reasoningem.
    http://ulozto.cz/xeMZidK1/strakonice-11-oprava-owl
    Rucký, Grygar

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Reasoning je v pořádku i u mě na počítači.
      Není mně však jasné, proč některé obce mají v atributu email hodnotu jihočeský kraj. Také proč prvky tříd Národní park a CHKO jsou připojeny k obcím pomocí jiných vlastností. Z principu se jedná o objekty stejného charakteru, proto by i použité vlastnosti měly být shodné.

      Vymazat
    2. Snad již opravená verze http://ulozto.cz/xD43jVxY/strakonice-11-oprava2-owl
      Rucký, Grygar, Češková

      Vymazat
    3. Proč mají Kuřimany místo emailu uvedené telefonní číslo?
      CHKO a Národní parky obsahují spoustu nejasností. Přijde mi, že do CHKO a NP Šumava zasahuje více obcí. Proč nepoužíváte vlastnost overlap?

      Vymazat
  4. Dobrý den,

    odevzdáváme další verzi úkolu č. 12, opět na ukázku pouze u Bavorova - http://ulozto.cz/xh5GzmSq/karasova-kiral-12-nove-owl


    S pozdravem
    Karasová, Kiráľ

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Problematické části:
      - Individuál about.rdf???
      - propojení obcí s CHKO a národními parky (viz poznámka výše u příspěvku vašich kolegů)
      - Kraje nejsou s ničím propojené. Podobně i ORP.

      Vymazat