pondělí 17. března 2014

SGG - 6. týden

Tento týden se dostáváme k demografii, geo-demografii a geografii obyvatelstva. Z vlastní zkušenosti musím říct, že tato tématika je poměrně rozsáhlá a složitá. Na webu je pouze jedna prezentace Demografie a geografie obyvatelstva. Prostudujte ji pečlivě a na případné nejasné termíny se zeptejte v diskuzi pod článkem nebo se je snažte vyhledávat na internetu. Terminologie demografů je totiž poměrně specifická.
Ti z vás, kteří již v minulých létech absolvovali tematickou kartografii, si jistě vybaví i problematiku vizualizace dat týkajících se obyvatelstva (kartogram vs. jiné metody). O tom se ještě zmíníme ve volební geografii.
Pokud budete chtít do problematiky demografie proniknout pomaleji, pusťte si například rozhovory s demografy na Radiožurnálu (Daniel Hůle, Jitka Rychtaříková). Pokud naopak budete chtít proniknout hlouběji, doporučuji web některé z vysokých škol zabývajících se demografií (viz prezentace) nebo se spojte s vaší bývalou spolužačkou Barborou Musilovou, která se po absolvování bakalářského studia geomatika rozhodla pokračovat v Praze na demografii.

Úkoly na další týdny znáte. Co neznáte, je hodnocení posledního dodaného úkolu. To se objeví během tohoto týdne.

2 komentáře:

  1. Pokud má někdo zájem, zde je odkaz na přednášku pana profesora Tomáše Cipry, kterou měl loni na ZČU. Primárně je věnovaná penzím, ale obsahuje velké množství zajímavých demografických dat. Odkaz: https://drive.google.com/file/d/0B7zwBV1j4p02WXJIdDU3M1c4cmM/edit?usp=sharing

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já si ji rozhodně rád poslechnu. Díky za námět a odkaz.

      Vymazat