pondělí 23. září 2013

Počítačová kartografie - 1. týden

V prvním týdnu semestru je zapotřebí seznámit se
Úkol:
Do 1. října 2013 vložte do diskuze pod tento příspěvek stručný popis práce (motivace, cíle, struktura a především řešený problém).
Hodnocení: 1 bod za správný obsah, 1 bod za včasné odevzdání.

14 komentářů:

  1. Výběr tématu - Google Maps, jeho možnosti a alternativy
    Google mapy jsem použil v mé bakalářské práci, která se zabývala aktualizací univerzitních map ZČU. Nadále se snažíme spolupracovat s rektorátem univerzity, tak aby byla aktualizace dokončena. V průběhu práce jsme narazili na problémy, které by se daly dále upravovat a zlepšovat. Některé problémy by se daly vyřešit změnou poskytovatele podkladové vrstvy. Například OpenStreetmap nebo mapy.cz.
    V předmětu počítačová kartografie bych chtěl prozkoumat možné alternativy Google mapy ve vizualizaci areálu ZČU. Výsledkem této práce bych chtěl dosáhnout srovnání vybraných poskytovatelů a také možnosti změny podkladové vrstvy ve stávajícím projektu za alternativu.
    Václav Jůna 23. 9. 2013

    OdpovědětVymazat
  2. Výběr tématu: Webové služby pro tématické mapy
    Motivace: výběr tohoto tématu jsem si vybrala, protože je nejbližší mé práci a tyto služby často využívám ke své práci. Webové služby jsou dnes a denně poskytovány ve velkém množství a velkému množství uživatelů. Lze se zde zabývat poskytovateli a uživateli webových služeb pro tématické mapy.
    Cíle a problém: Cílem mé práce je nalezení a zhodnocení poskytovaných webových služeb pro tématické mapy, jejich přehled, dostupnost, formát a účelovost, pro určité okruhy uživatelů, ale také poskytovatele těchto služeb. V mé práci bych chtěla zhodnotit všechny tyto aspekty poskytovaných webových služeb a jejich použití pro např. státní správu a soukromý sektor.
    Zuzana Laciná

    OdpovědětVymazat
  3. Tema: Ontologie v kartografii.
    Motivacnim impulsem mi poslouzil zajem o dane tema.
    V semestralni praci bych mohla blize prozkoumat prvky ontologie a axiomy, pripadne jazyky pro zapis ontologii, moznosti a omezeni danych jazyku.
    Jednim z moznych vysledku semestralni prace muze byt popis nejvetsich resenych/neresenych problemu v ontologii v kartografii.

    Omlouvam se za nepritomnost ceskych znaku. Jsem na ceste a nemam moznost ceske klavesnici. U kombinovane formy studia jeste studium nezacal.

    Elena Belai

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Návrh struktury práce je velice obecný. Jak jsem psal v zadání, cílem nemá být vytvoření přehledu, ale podrobný pohled na dané téma (či spíše jeho část). Proto přehled prvků, axiomů nebo jazyků nesplňuje moji představu o výsledku.

      Vymazat
    2. Tento komentář byl odstraněn autorem.

      Vymazat
  4. Výběr tématu:
    Vizualizace prostorových dat podle směrnice INSPIRE.
    Motivace:
    Toto téma jsem si vybral z důvodu blízkosti k mému zaměstnání, jehož momentální náplň tvoří zejména vizualizace prostorových dat a tvorba účelových map. Vlivem rozvoje nových technologií a postupů dochází k navyšování objemu a rozmanitosti prostorových dat. Současně také narůstá potřeba a důležitost jednotných pravidel pro jejich zpracování a následnou údržbu.
    Cíle práce a řešený problém:
    V seminární práci bych se pokusil věnovat důležitosti vizualizace prostorových dat dle stanovených pravidel, dodržování souladu s datovou specifikací a implementačními pravidly vedoucí k následnému zjednodušení vyhledávacích služeb a dostupnosti dat pro různě zaměřené uživatele. Na konkrétním příkladě bych se pokusil zhodnotit úroveň a efektivitu vizualizace prostorových dat dle principů INSPIRE.

    Michal Válka

    OdpovědětVymazat
  5. Výběr tématu: Neokartografie a neogeografie
    Motivace: Výběr tématu byl ovlivněn zájmem o uvedené dva směry, které se v posledních letech masivně rozvíjejí a snahou oba termíny osvětlit a blíže se s danou problematikou seznámit.
    Cíle práce a řešený problém: Cílem je stručně popsat dva nové obory, popsat jejich vývoj a zhodnotit jejich význam. Shrnutí výhod a nevýhod, které má neokartografie oproti klasické kartografii. Výčet nástrojů, jež jsou v neokartografii a neogeografii používány.
    Petr Adámek

    OdpovědětVymazat
  6. Řešený problém: Dynamické generování map ve formátu SVG


    Motivace: Hlavní motivací pro výběr této oblasti je pro mne rozšíření znalostí o použití formátu SVG v kartografii, který jsem nakousl v mé bakalářské práci a kterému bych se rád věnoval i dále. Další motivací byly stránky Michaela Neutzeho http://vis.uell.net/wahlatlas/, které se zabývají problematikou vizualizace volebních výsledků právě pomocí SVG.

    Cíle: Hlavním cílem tedy bude vytvoření mapy s volební tematikou (podle Průvodce předmětem tedy případ vytvoření zdrojového kódu) ve formátu SVG, která by se dynamicky generovala z databáze, včetně technické zprávy. Podrobnosti o obsahu mapy zatím nechávám otevřené a upřesním je později na základě konzultací.
    Pavel Vlach

    OdpovědětVymazat
  7. Výběr tématu: Laicizace kartografie
    Motivace: K tématu mě přivedlo pasívní používání webových služeb při výkonu povolání. Zdálo se mi zajímavé posoudit používané veřejné webové služby z hlediska správnosti a přesnosti používání kartografických vyjádření.
    Cíl: Zhodnocení vybraných webových služeb a jejich pochopení laickou veřejností

    OdpovědětVymazat
  8. Zvolené téma: Technologie a metody pro tvorbu dasymetrických map
    Motivace: Toto téma jsem si zvolila proto, že bych si ráda prohloubila znalosti o dané problematice, která je dnes již sice málo využívaná, ale stále má určitý potenciál. Proto má smysl analyzovat použité metody pro jejich další rozvoj a použití.
    Cíle práce: Ráda bych provedla porovnání jednotlivých metod pro tvorbu dasymetrických map, jejich výhody a nevýhody. Dále bych ráda zhodnotila současné možnosti využití těchto map.
    Hana Polívková

    OdpovědětVymazat
  9. Zvolené téma: Kartografické prostředky knihoven pro práci s mapami

    Motivace: Zvolené téma se okrajově dotýká mého profesního zaměření. S tím souvisí motivace v podobě rozšíření znalostí o dostupných knihovnách. Usnadnění práce začínajícím uživatelům při výběru vhodné knihovny pro jejich aplikaci.
    Cíle: Porovnání dostupných knihoven pro práci s kartografickými prostředky, výhody, nevýhody a případné omezní ovlivňující jejich využití.
    Řešení bude patrně realizováno jako srovnávací studie, případně SWOT analýza.
    Nechávám otevřené zda v obecné rovinně či zúženo na konkrétní příklad (příklady).

    Ondřej Veverka

    OdpovědětVymazat
  10. Téma: Interpretace mapových a navigačních dat v navigačních přístrojích
    Motivace: V současné době vzrůstá počet "chytrých telefonů" a tabletů, které jsou vybaveny navigačním softwarem. Tento software je nejčastěji od společnosti Google, nebo jde o otevřený OpenStreetMaps. Oproti tomu jsou zejména mezi řidiči stále velmi oblíbená specializovaná navigační zařízení, která jsou u dražších vozů často integrovaná přímo do palubní desky.
    Cíl práce: Porovnat kvalitu zobrazení navigačních dat různých zařízení s přihlédnutím k požadavku na rychlé, přehledné a zároveň bezpečné interpretaci dat během řízení vozidla.

    Jan Voráček

    OdpovědětVymazat
  11. Téma semestrální práce: Laicizace kartografie
    Motivace: Posouzení uvedeného jevu s ohledem na výhody a nevýhody laické tvorby map a úskalí na které tvůrci map narážejí.
    Cíl: Zjistit které vlivy mohou laicizaci kartografie prospět.

    OdpovědětVymazat
  12. Dobrý den,
    posílám odkaz na upřesněnou strukturu seminární práce
    http://home.zcu.cz/~petrf/struktura clanku_POK_Fiala.pdf


    Omlouvám se za pozdní opravu a děkuji za kontrolu.
    S pozdravem Petr Fiala

    OdpovědětVymazat